Wednesday, April 15, 2015

Jak zvířata spí

Občas mávam pocit, že detské knihy ma nemôžu naučiť nič nové. Som predsa dospelá, veľa vecí viem. Ha! Ak sa vám to tiež stáva, nechajte sa vyviesť z omylu krásnou náučnou knihou z vydavateľstva Baobab: Jak zvířata spí.

jak zvirata spi
Jiří Dvořák, Marie Štumpfová - Jak zvířata spí



Viete ako spia ťavy na horúcej púšti? Ako dlho vydrží pod vodou spiaci tuleň? Prečo plameniak spí s jednou nohou vo vode? Ako dlho spí žirafa? A prečo nestretnete v lese plšíka? 
Kniha Jak zvířata spí vás prevedie krátkou a predsa fantasticky rôznorodou exkurziou do sveta spánku. Dozviete sa, že niektoré zvieratá len tak polospia. Niektorým stačí pár minút denne a ďalšie zase prespia dve tretiny svojho života. Niektoré si pre svoj spánok vybudujú pohodlné pelíšky, iné kľudne zaspia aj počas letu. 
   
Knihu napísal Jiří Dvořák, ilustrovala Marie Štumpfová. Jiří Dvořák, "literárny záhradník", má na svedomí viac kníh o prírode pre deti. Určite sa chystáme na jeho Rostlinopis, Stromovku alebo Minimax a mravenec (všetky vydal Baobab). Očividne to s deťmi vie. Texty a fakty sú v ľahko zrozumiteľnej forme a tak zaujímavo podané, že si ani nevšimnete, že je to náučná kniha. Exotické zvieratá sa striedajú s tými, ktoré stretnete aj na záhrade. Tak dokáže zaujať aj menšie deti, ktorým je predsa len bližší čmeliak, pes alebo mačka ako krajta zelená. Naopak staršie (a rodičia) zase ocenia perličky ako ploskozubec alebo rorýs (dážďovník).

Páči sa mi technika, ktorú použila Marie Štumpfová na ilustrácie. Prírodné, tlmené tóny farieb. Jednoducho krása. Kniha vznikla ako jej diplomová práca na UMPRUM v Prahe.

Mimochodom, ako to máte so spánkom vy? Zaradíte sa do kategórie rozospaných mačiek alebo vám stačí žirafích päť minút? A čo vaše deti? Snáď nie sú ako vydrie mláďatá, ktoré spávajú na maminom bruchu.

jak zvirata spi

jak zvirata spi

jak zvirata spi

jak zvirata spi

jak zvirata spi

jak zvirata spi


3 comments:

  1. Tak to je ta naše nejmenší asi malá vydřička:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak to ano, s vonavym miminkem sa krasne spi =)

      Delete
  2. Tak ta nasa mladsia je veru vydricka. Je to tak. :)

    ReplyDelete