Tuesday, January 5, 2016

O kresbe, čo ožila

"Do vesmírnej výšky, kam ďalekohľad nedovidí, do ľudskej hlbiny, kam neprenikne mikroskop, dovidí rozprávka. Rozprávka pozná jazyk, v ktorom bol napísaný svet, vie čítať písmo stvorené pierkom, čo neváži nič."
S novým rokom sa spájajú začiatky. Toto je kniha o úplne prvom začiatku. Daniel Pastirčák: O kresbe, čo ožila.

o kresbe co ozila
Daniel Pastirčák, D. Olejníková - O kresbe, čo ožila


Daniel Pastirčák je zaujímavá osobnosť. Básnik, prozaik, výtvarník. Kazateľ. Duchovný rozmer je prítomný v celom jeho diele (ako inak). Je mi nesmierne sympatická jeho tvorba pre deti: Damianova rieka a Čintet alebo more na konci sveta. Obe knihy sám ilustroval. Môžete v nich ignorovať všetky kresťanské znaky a predsa zostáva hlboko pozitívne posolstvo ľudskosti.

Na začiatku Veľký kresliar nakreslil bodku. Tá sa mrvila a mrvila, až sa napokon rozprskla na všetky strany. Všetko zaberalo nejaký priestor, čas a hlavne neustále rástlo. Menilo sa, "hýbalo k svojim budúcim podobám". Veľký kresliar všetko pozorne sledoval a domaľovával stále nové a nové veci. Čo vytvoril, bolo živé a slobodné.
Keď už bol skoro hotový, stále mu niečo chýbalo. A tak vytvoril niečo, čo sa na neho trochu viac podobá: Malého kresliara. 
Tu sa príbeh znova začína. Malý kresliar je nespokoný, že jeho kresby sú chladné a neživé. Odíde a vytvorí si vlastný vesmír. Napokon zistí, že vo svojom mŕtvom svete bez jediného miestečka pre Veľkého kresliara, nie je šťastný.
Veľký kresliar sa ho vydá hľadať. "Teraz je Veľký, ja teda budem Malý."
Keď sa nájdu, všetko sa začne odznova. Malý kresliar bude vo Veľkom, a Veľký v Malom. 

Mnohovrstvový príbeh sa dá čítať vo viacerých rovinách. Pre najmenšieho čitateľa je to jednoduchá rozprávka. Pre starších a rodičov nádherné filozofické posolstvo. Niektoré významy a obrazy objavíte postupne, s opakovaným čítaním. K tejto knihe sa oplatí vracať. 

Rozhodne knihu budete otvárať znova a znova aj vďaka ilustráciám. Daniela Olejníková je jedna z najvýraznejších súčasných ilustrátorov. Jej skutočne-neskutočné obrazy dotvárajú Pastirčákov príbeh a dávajú mu ďalšiu dimenziu. Realistické prvky vo fantazijnom prostredí s nápadnou farebnosťou vám umožnia vybrať si. 

Chcete príbeh čítať ako rozprávku, alebo ako metaforu na márnu snahu človeka byť lepší ako Boh? Netreba sa báť, spolu raz začnú odznova. "...no bude to iné, celkom iné ako doteraz". A vo vás ostane zvláštny pocit nádeje a spokojnosti.


o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila

o kresbe co ozila


NázovO kresbe, čo ožila
Text: Daniel Pastirčák
Ilustrácie: Daniela Olejníková
Vydal: Slovart, 2014
Strán: 48
ISBN9788055609829

1 comment: