Thursday, January 14, 2016

Keby som bol dospelý

Pampúch je už veľký. Podľa vlastných slov, „už som trošku dospelá“. Preto sme vytiahli tento bonbónik z knižnice po tatinkovi. Éva Janikovszky: Keby som bol dospelý.

Éva Janikovszky, László Réber - Keby som bol dospelý



Každé decko vie, že vystrájať je oveľa zábavnejšie, ako robiť dobrotu. Len keby tu neboli tí dospelí, ktorí neustále vravia:
Nevystrájaj!
Buď dobrý!
Poslúchaj!
Správaj sa poriadne!
Buď rád, kým si dieťa!
Ja by som bol úplne inakší dospelý a zo všetkého by som sa radoval. Najprv by som sa radoval z toho, že si môžem robiť, čo chcem.
A čo vlastne môže taký dospelý? Jesť čokoládu pred obedom, pohladkať všetky túlavé mačky, mať doma naozajstnú žirafu. Môže sa oženiť s fajn dievčaťom a mať kopu detí, aby bola zábava. A so všetkými deťmi sa celý deň hrať. Na jar im kúpilť balóniky, v lete všetkým zmrzlinu a na jeseň dovoliť stúpiť do kaluže. Ale on by mal ten najväčší balónik, najväčšiu porciu zmrzliny a stúpil by do najväčšej kaluže. Lebo on je ich ocko.

Éva Janikovszky je obľúbená maďarská autorka mnohých humorných kníh pre deti aj dospelých. Spolu s ilustrátorom Lászlom Réberom tvorili zohratú dvojicu.
Kniha je síce z roku 1965, ale zdá sa mi, že nestráca na aktuálnosti. Deti stále baví a dospelý si môže potichu zaspomínať, čo to vlastne chcel ako dieťa.  
V slovenčine ju zoženiete už len v antikvariátoch, ale česky knihu vydal Portál minulý rok (Kdybych já byl dospělý). Možno by mohli vydať aj reedície ďalších kníh (Už zase já, Mně se vždycky musí něco stát).

Pampúch je síce kľudné a relatívne poslušné dieťa, ale aj tak som si pri čítaní uvedomila ako často ho okrikujeme. Také to klasické „poď si umyť zuby!“ a „sadni si k stolu!“ a „poď sa konečne obliecť!“, najlepšie s tridsať sekundovou frekvenciou. Už nám chýba len „koľkokrát ti mám povedať!“
No nič. Asi to nebude také zlé, pretože po prečítaní mal pampúch náramnú zábavu z toho, že behal pol hodinu so zavretými očami a ja som ho musela okrikovať. „Ja budem neposlúchať a ty na mňa budeš kričať: pozeraj pred seba, dobre?“ A „maminka, ešte si zabudla: koľkokrát ti mám povedať!“














Názov: Keby som bol dospelý
Text: Éva Janikovszky
Ilustrácie: László Réber
Vydal: Mladé letá, 1987 (Portál, 2015)
Strán: 36
ISBN: - (978-80-262-0788-7)

7 comments:

  1. Replies
    1. je to zabava. muz si stale pamata tu knihu z detstva. jeho najoblubenejsia cast teraz je o tej najvacsej porcii zmrzliny =)

      Delete
  2. Tak na tu nesmím zapomenout při příští objednávce knih, děkuju za tip! B. mi všechno to okřikování vrací jako bumerang, můžu já se na ni za to zlobit? No nemůžu, když to má ode mě, ach jo.

    ReplyDelete
  3. tato kniha je urcite v nasich 10 naj v nejakej top 3ke, mam ju este z detstva, zofia ju po tretom precitani zacala podla obrazkov recitovat...za brucho sa chyta cela rodina...

    ReplyDelete
  4. ...no a pre mna ta kniha sama o sebe nieje az taka zabavna, hlavne vo chvili, ked sa zobudim uprostred vety "kolko krat ti mam po-". iffi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prosím Vás, chýba jedna strana - mohli by ste ju pridať? Je to tá strana pred pánpm s bicyklom...
      Ďakujem, m.h.

      Delete