Wednesday, March 23, 2016

Home

Pampúcha začalo baviť lego. A najradšej stavia domy a mestá. Už má peknú výstavku, do ktorej výtvormi prispeli aj rodičia a babka. Motivačne si k tomu pozeráme obrázkovú knihu Home od Carson Ellis.

Carson Ellis - Home



Američanka Carson Ellis je oceňovaná ilustrátorka. U nás jej kresby môžete vidieť v knihách Benediktova tajomná spoločnosť od Trentona Lee Stewarta. Home je jej prvá autorská kniha.

Z rozhovoru pre Picturebook Makers:
"I love to draw homes because I love architecture. I love drawing buildings and all their angles and shingles and nailheads. I also love to draw homes because they naturally suggest narratives about the people (or what-have-you) who inhabit them. And I love to draw them because our own homes mean so much to us."
A tak tu máme zbierku tých najrozličnejších miest na bývanie. Skutočných aj celkom imaginárnych, jednoduchých aj zložitých. Dvojstrany sú často riešené práve ako porovnanie kontrastov. Na jednej strane veľký zámok slovenskej vojvodkyne, na druhej chatrč kováča z Kene. Alebo naopak ukazuje čo majú možno spoločné.
"I liked the idea that someone as seemingly staid as a Japanese businessman might live in a house this strange and wonderful. And I liked the idea that a real Japanese businessman’s house might be, in its way, as fantastic as imaginary Odin’s house, Valhalla. This juxtaposition felt like it captured the soul of ‘Home’ to me."
Môžete si vymyslieť vlastné miesto na bývanie. Presne podľa vašich predstáv. Alebo si ten vysnený dom postavte ako pampúch z lega. Aj s kolotočom a šmýkačkou. 












Názov: Home
Text/Ilustrácie: Carson Ellis
Vydal: Walker Books, 2015
Strán: 40
ISBN9781406359428

7 comments:

  1. Táto by sa nám hodila ku knihe D.O.M.E.K. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a mne by sa hodil prave ten. akurat musim pockat na dotlac, lebo zase maju vsade vypredane.

      Delete
  2. Slovakian duchess!som odpadla prave...mala by som asi pozhanat, ked uz som ta architeta...
    iffi

    ReplyDelete
    Replies
    1. a čo tak toto (ako architektka, plus to ma otvracie okienka)
      http://www.bigpicturepress.net/our-books/walk-this-world/

      Delete
    2. som kukla, ilustrácie neskutočne super pritazlive, až sa mi oči rozsirili, ale vyber stavieb trocha klišé sa mi vidí.akoze aj tak vobec nie zle, ale tento home sa mi viac pozdava...(slovakian duchess a messy home uz len tazko nejaka eiffelovka tromfne
      :DDDD)

      Delete
  3. jeeeej, ty tu máš tolko krásnych kníh :)

    ReplyDelete