Thursday, April 14, 2016

Obrázkové příběhy

Rotraut Susanne Bernerová je čerstvá držiteľka prestížnej Ceny Hansa Christiana Andersena za rok 2016. Aj keď sa mi zdá, že jej Obrázkové příběhy (Potulky v slovenčine) už pozná snáď každý, v pampúchovom čitateľskom denníku nemôžu chýbať. Zatiaľ máme zo série len Jaro a Léto. 

jaro obrazkove pribehy
Rotraut Susanne Berner - Obrázkové příběhy


V nemeckom origináli s podtitulom Wimmelbuch, čo je špeciálny druh obrázkovej knihy. Typický je pre ne veľký formát, ktorý sa doslova hmýri ľuďmi, zvieratami a vecmi. 

Každá kniha má rovnaké prostredie. Môžete vidieť ako sa tá istá časť mestečka premieňa počas roka. Obyvatelia (všetkých tvarov a farieb) majú svoje vlastné mikropríbehy. Tie sledujete nielen z jednej strany na druhú, ale aj v ďalších knihách. Situácie a scénky zo života, často zrozumiteľné už aj pre dvojročné dieťa. Cesta smetiarskeho auta mestom, nákup darčeka, uletený balónik, zoznámenie s novými kamarátmi, rozbitý výklad, požiarnici zasahujúci pri nehode... To ale neznamená, že nezaujmú aj dospelých. Pozorovaním a hľadaním môžete ľahko stráviť aj hodiny. 
Keďže tu nie je text, opis a dej vymýšľate spolu s deťmi. (Pomocníkom na začiatok je zadná strana.) Hotová pozvánka na spoločný rozhovor a príjemne strávený čas. A naopak, v knihe sa malý čitateľ dokáže zatúlať aj úplne sám.

Prvá kniha vyšla v Nemecku už v roku 2003 (tá zimná). Odvtedy ich popularita neklesá. Na trhu nájdete aj minileporelá s príbehmi jednotlivých postáv, pop-up knihu a dokonca aj kuchárku. Všetko zatiaľ len v nemčine. U nás (Paseka v Čechách a Zelený kocúr na Slovensku) vydali len základné štyri knihy a Noc. 

jaro obrazkove pribehy

jaro obrazkove pribehy

jaro obrazkove pribehy

jaro obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

leto obrazkove pribehy

Ako sa Pepa zoznámil s Petrou v jarnej knihe:


A v letnej knihe ich príbeh pokračuje ďalej:



Názov: Jaro / Léto - Obrázkové příběhy
Text/Ilustrácie: Rotraut Susanne Berner
Vydal: Paseka, 2012
Strán: 14
ISBN9788074321474 / 9788074321481

No comments:

Post a Comment