Saturday, April 16, 2016

Hilda

Nezáleží na tom, koľko máte rokov. Hilda je práve pre vás. Komiksový fenomén z pera angličana Luke Pearsona vyšiel už aj v češtine. 

Luke Pearson - Hilda



Kniha obsahuje dva príbehy. Prvý, Hilda a troll, je taká zoznamka. Modrovlasé dievča žije so svojou mamou v pustine ďaleko od mesta. Hilda je však dobrodruh a tak spolu s ňou rýchlo zistíte, že kraj je plný pračudesných tvorov. Dotieravý Poleňák, verný Větvík, zablúdený morský duch alebo lesný obor... A to len pre začiatok.
Druhý príbeh je Hilda a pulnoční obr. Tu Hilda dostane lekciu z elfskej byrokracie a politiky. Je preto viac "ukecaný". Na záver Hilda zistí, že aj keď nejaké miesto nadovšetko milujete, niekedy je ozaj lepšie ho opustiť.
Príbeh je inšpirovaný severskou mytológiou. Je to vlastne taký milý mix dobrodružstva, humoru, absurdnosti a ľahkej irónie. Mierne mi pripomína seriál Adventure time, na ktorom autor tiež spolupracoval.

Kresba a farebnosť vytvárajú príjemnú atmosféru, ktorá vás rýchlo vtiahne do Pearsnovho fantastického sveta. Jesenné farby pôsobia trochu nostalgicky, čo sa ale k príbehom hodí.
Nie že by som komiksom nejak rozumela, ale strana s útokom elfov je proste vynikajúca. Alebo detail kde Hilda uteká za dymom a už ani nie je v okienku. Honem!

Čo ale na mňa zaberá najviac, je sama Hilda. Presne takých hrdinov (a špeciálne hrdinky) chcem pre pampúcha. Odvážna a svojská. Bystrá, nebojí sa sama hľadať riešenia problémov. Dokáže si priznať svoju chybu a snaží sa ju napraviť. Občas mierne drzá a napriek tomu priateľská a milá.
Preto ju často prirovnávajú k hrdinkám z Ghibli filmov (ktoré kvôli tomu s pampúchom pozeráme).

Podľa anotácie vydavateľa sa komiks stal klasikou 21. storočia. Dúfam, že áno. Takých príbehov potrebujeme rozhodne viac. Neváhajte, určite si Hildu zamilujete.














Názov: Hilda
Text/Ilustrácie: Luke Pearson
Vydal: Paseka, 2016
Strán: 80
ISBN9788074326714

3 comments:

  1. Toto proste musíme mať :-) Super tip, komixov máme ešte málo a v podstate sa v nich príliš neorientujem, no tento sa mi veľmi páči :-)

    ReplyDelete
  2. Už se na Hildu moooc těším :) též milujeme pohádky od Mijazakiho

    ReplyDelete