Saturday, December 20, 2014

Šmalcova ABECEDA

Nedávno sa sestra pýtala, či nepoznám podobnú knihu v slovenčine. Po krátkom exkurze po kníhkupectvách som si uvedomila, aká je Šmalcova Abeceda vlastne jedinečná.

smalcova abeceda
Šmalcova ABECEDA



Ilustrácie Petra Šmalca doplnili textami Radek Malý, Jiří Dvořák a Markéta Šimková. Ako som zistila, nájsť na našom trhu obrázkový slovník pre deti s ilustráciami ktoré si radi prezeráte znova a znova je ťažké. Ale nájsť obrázkový slovník s tak obrovskou slovnou zásobou je takmer nemožné.
Niet sa čo diviť, že Šmalcova Abeceda získala ocenenie Nejkrásnější česká kniha roku 2005.

Na každej dvojstrane je veľký obrázok plný vecí začínajúcich na jedno písmeno. Ilustráciou načrtnutú situáciu dopĺňa básnička. A na záver je ešte malá úloha alebo hádanka pre zvedavého čitateľa.

smalcova abeceda

S knihou sa dá nádherne pracovať na rôznych úrovniach. My sme s pampúchom začali jednoduchým rozpoznávaním písmen a ukazovaním obrázkov. Neskôr už vedela pomenovať väčšinu vecí sama. Hlavne vďaka Šmalcovej Abecede sa rýchlo naučila rozpoznávať prvé písmenko vysloveného slova. Keď je pohromade veľa podobných vecí, dieťa  jednoduchšie "odhalí" rovnaké znaky (v tomto prípade písmeno). Skvelý tréning na neskoršie písanie a čítanie.
Momentálne pampúcha zaujímajú hlavne básničky. A na riešenie úloh si ešte počkáme =)

smalcova abeceda

smalcova abeceda

smalcova abeceda

smalcova abeceda

smalcova abeceda


1 comment:

  1. Jedna z našich nejoblíbenějších, nedávno jsme - snad po roce, co ji čteme - dokonce objevily stránku, kterou jsme ještě neviděly. A s tím prvním písmenem vysloveného slova mě teď B. taky překvapila.

    ReplyDelete