Sunday, October 4, 2015

Nina chce být rocková zpěvačka

O pampúchovej budúcnosti je už dávno rozhodnuté. Otecko chce mať atómového fyzika a malá je rozhodnutá, že bude princezná (čo už je aj teraz). Ale nechávame si túto otázku otvorenú a občas listujeme Malou encyklopedií povolání: Nina chce být rocková zpěvačka.

I. Kocmanová, M. Nerádová - Nina chce být rocková zpěvačka



Sprievodkyňou v tejto encyklopédii je malá Nina, ktorá chce byť rocková speváčka. S Ninou sa postupne pozriete do dvanástich rôznych tém. Okrem klasických skupín (v nemocnici, na ceste do školy, na vesnici, na stavbe) sa môžete pozrieť aj do zákulisia baletu, vydavateľstva, továrne na čokoládu (!) alebo gelérie. Tak sa dozviete kto je to redaktor, scénarista, celník, degustátor, sommelier, biletárka alebo kustódka (tá pani čo spí na stoličke v galérii).
Dvojstranu textu strieda ilustrovaná dvojstrana. To je pomerne nešťastné riešenie, hlavne v knihe určenej menším deťom. Text je vlastne opis scénky na obrázku, s popisom čo jednotlivý ľudia robia. Tiež sú tam rôzne úlohy a otázky pre deti: nájdi a ukáž, porozprávaj, nakresli, otázky prečo a aj krížovka. 

Kniha vyšla vo vydavateľstve Axióma. Za text a grafickú úpravu je zodpovedná Ivana Kocmanová. Mám celkom rada knihy v jej grafickej réžii. Aj keď v tomto prípade mi koncept trochu uniká. Obzvlášť vydarené sú tvorivé zošity zo série Hravé úkoly a Jak si žijí medvídci (ktoré kúpite v Levných knihách za pár korún). 
Ilustrovala ju mladá slovenská ilustrátorka Mária Nerádová. Jej obrázky sú plné rôznych vecí. Vďaka čistým farebným plochám ohraničených čiernou linkou však nepôsobia chaoticky. Používa výrazné sýte farby, takže obrázky vás doslova strhnú do seba. A tiež mám rada tú zjednodušenú, detskú perspektívu. Určite vám ešte napíšem o jej skvelom česko-slovenskom slovníku Jak velbloud potkal ťavu. Ďalšie Nerádovej práce si môžete pozrieť tu: marianeradova.com.

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka

nina chce byt rockova zpevacka



3 comments:

  1. Hmm...keď tak na to kukám neviem aký postoj zaujať :-) Tvári sa to ako obrázková kniha, pre rodičov má byť ten text akože pomôcka? To mi príde zbytočné, ale tak OK, niekto možno tie obrázky nevie popísať a to, že je to zamerané na povolania...no ono v každej obrázkovej knihe sa dieťa stretne s povolaniami a tak nejak to na mňa pôsobí neutrasene. Ilustrácie sú však pekné, už len pre ne by som knihu kúpila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ved prave. ako spolocne citanie s dietatom je text mimo obrazkov uplne nevhodny. takze mi pride, ze text je urceny starsim detom, ale obrazky prave mladsim. malej texty necitame, len si ukazujeme obrazky. a tiez som to kupila len kvoli Neradovej ilustraciam =)

      Delete
  2. Mě se naopak knížka moc líbí. Aspoň podle obrázků. Menší děti si ji můžou prohlížet a starší pak i číst a luštit úkoly. Určitě se po ní poohlídnu a koupím Adélce do výbavy! Díky za tip!!!

    ReplyDelete