Monday, March 2, 2015

Counting in the Garden

Spomínala som, že mám rada neobyčajné zaujímavo ilustrované knihy? A že milujem geometriu? Nie? Tak tu to máme dva v jednom: Emily a Patrick Hruby: Counting in the Garden.

Emily a Patrick Hruby - Counting in the Garden


S pampúchom rátame o sto šesť (vlastne len do dvanásť) a táto počítanka sa nám veľmi páči. No... možno viac mne. 

Na prácu s číslami je kniha ideálna. Dvojstrany s číslom a obrázkom (1 onion, 2 turnips,... 12 tulips) strieda dvojstrana samotnej záhrady. Do tej sa postupne pridáva zelenina, kvetinky alebo hmyz v príslušnom počte. Skrátka všetko, čo môžete v takej záhradke za domom nájsť.
Najskôr sme knihu používali ako "hľadaciu" (kde je cibuľa? kde je dážďovka?). Potom nám pomáhala pri rozpoznávaní čísel ( dve repy - číslo dva, štyri slnečnice - číslo štyri). Teraz sa pampúch snaží na obrázku spočítať päť melónov alebo sedem slimákov. 

Patrick Hruby je rodený američan pôsobiaci v Los Angeles. Predtým, ako sa stal úspešným ilustrátorom, študoval matematiku a fyziku. Je to na jeho tvorbe poznať. Tá nádherná súmernosť jeho obrázkov vôbec nepôsobí umelo. Ba práve naopak, v spojení s prírodou je prirodzená a samozrejmá. Ilustrácie sú plné, ale vďaka čistým liniám a jednoduchým tvarom, nie sú zahltené detailami.

Counting in the Garden vydalo AMMO books, ktoré sa špecializuje na knihy o vizuálnom umení. Všetky ich publikácie pre deti (Alexander Girard, Charlie Harper) sú na mojom wishliste.
Ale špeciálne si brúsim zuby na Tree Houses od Taschen, kde Hruby prispel svojimi skvelými ilustráciami.










1 comment:

  1. O tomto cloveku som nikdy nepocula, a ze ho uz mame teda vo wishliste. :) Pripomina mi to moju staru Mary Poppins. Daka!

    ReplyDelete