Friday, March 6, 2015

Nenásytná húsenička

Je zvláštne, že táto kniha, ktorá je považovaná za jednu najobľúbenejších na svete, prvýkrát vyšla v slovenčine až 43 rokov po svojom vydaní. Eric Carle: Nenásytná húsenička.

nenasytna husenicka
Eric Carle - Nenásytná húsenička



Kniha, ovenčená mnohými cenami za grafický dizajn aj literatúru, ostala tak dlho nepovšimnutá. Ako ostatne veľa iných kvalitných amerických kníh pre deti. No nič, môžme sa tešiť, že ju v roku 2012 vydal Zelený kocúr.

Nenásytná húsenička ľahko naučí vaše batoľa kopu zaujímavých vecí: počítať, dni v týždni, názvy ovocia, že z pažravosti vás rozbolí bruško a napokon aj ako sa tenká húsenička premení na prekrásneho motýľa. Môže cez dierky v knihe prevliekať šnúrku a tým trénovať jemnú motoriku. Kniha na čítanie aj hranie.
Video natočené pri príležitosti 40teho výročia vyniku. Aj o tom, ako sa z červíka stal motýľ.


Eric Carle používa pri svojej tvorbe hlavne techniku koláže. Ilustrácie majú vďaka tomu výraznú textúru a sýte farby. Na jeho oficiálnej stránke (tu) si môžete pozrieť proces tvorby. A potom si skúsiť doma s deťmi poskladať svoju vlastnú veľmi, veľmi hladnú húseničku.

nenasytna husenicka

nenasytna husenicka

nenasytna husenicka

nenasytna husenicka

nenasytna husenicka

nenasytna husenicka

5 comments:

  1. Replies
    1. vazne by ma zaujimalo preco tu nic od Carleho nevyslo. pri jeho popularite to predsa musi byt vydavatelska istota, nie?

      Delete
  2. mozem sa spytat kde ste ju kupili? Ja ju v slovencine neviem nikde najst...Dakujem

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj, kupovala som ju uz pred rokom. pocula som, ze je momentalne nedostupna a nove vydanie sa nechysta. asi treba obchadzat knihkupectva ci v niektorom este nemaju =)

      Delete
  3. Hungry caterpilar bola nasa oblubena, ked boli baby mini! Vyborne vymyslena knizocka :)

    ReplyDelete